Bůh ochraňuj královnu!

The Crown: Podrobná historie


Autor: Robert Lacey

Originální název: The Crown: The Official Companion

Žánr: Literatura faktu, historie, fotopublikace

Počet stran: 384

Vydavatelství: Omega

Oficiální anotace: Alžbětu Mountbatten zaskočilo, že její otec zemřel tak náhle. V žádném případě neočekávala, že na trůn nastoupí takhle mladá a bude muset vládnout natolik velké a mocné zemi. Korunovace proběhla v jejích pětadvaceti letech. Tou dobou byla již manželkou a dvojnásobnou matkou. Sledujte pouť ženy, která se naučila, jak panovat.
Zatímco se Británie snažila zotavit po válce, nová panovnice čelila svým vlastním problémům. Matka neuznávala její manželství. Strýc v exilu pochyboval o jejích schopnostech. Manžel nelibě nesl, že musel obětovat svou kariéru a příjmení. Mezitím se její vzpurná sestra zamilovala do nesprávného člověka, a tím ohrozila staletí trvající vazby mezi Církví a Korunou. Přečtěte si příběh o tom, jak Alžběta II. vynaložila veškerou svou snahu, aby zajistila, že se Koruna dostane na vrchol.

"Jsem si vědoma, že jsem obklopena lidmi, kteří se domnívají, že by mohli tuto práci dělat lépe."
– královna Alžběta II.

Kdo by neznal nejdéle vládnoucí královnu novodobých dějin, Alžbětu II.? Na celém světě asi není nikdo, kdo by o ní alespoň něco neslyšel. Zvlášť když poslední měsíce se o britské královské rodině mluví neustále. Ovšem každý zná jen to, o čem se mluví, a o minulosti toho víme jen pramálo. Televizní stanice Netflix se proto rozhodla, že si lidé zaslouží znát i královniny začátky na trůně, a tak natočili úspěšný seriál The Crown. Ovšem ten nedal spát královskému historikovi Robertu Laceymu, který se rozhodl, že divákům tohoto seriálu vše objasní. A tak se dostáváme ke knize The Crown: Podrobná historie…



The Crown je kniha, která však nepojednává jen o Alžbětě II., ale také o její velké rodině. V knize máme možnost přečíst si o posledních okamžicích jejího otce (Jiří VI.) a o romantickém příběhu jejích rodičů. Také se nám zde naskytne možnost nahlédnout do vlády jejího strýce (Eduard VIII.), který strávil na trůnu pouhý rok a dozvědět se proč tomu tak bylo. Nalezneme zde i dvě skvělé kapitoly týkají se Alžbětiny sestry, princezny Margaret – tyto kapitoly mě samotnou bavily snad nejvíce. V knize toho naleznete však daleko více.

Robert Lacey (zdroj)
I přestože je na přebalu knihy napsáno rozmezí let kdy se má kniha odehrávat, tak se autor svým vyprávěním dostával daleko více do minulosti. Tyto náhledy skvěle pomohly k objasnění některých královských označení, které ve vypravování autor použil a také vše hezky oživili. Na celé knize je skvěle vidět, jakou si autor dal práci s celým sepsáním této části historie. V konci samotné knihy máme navíc možnost naleznou i doporučenou literaturu a knihy ze kterých sám čerpal. To se rozhodně hodí pro ty, které britská královská rodina zajímá nebo podobné informace potřebují ke studiu.

Autor Robert Lacey nechal tuto knihu inspirovat plně seriálem, ale sepsal ji podle pravdivých událostí bez smyšlených dodatků, které do seriálu byly přidány na přikrášlení různých scén. The Crown je stejně jako první série stejnojmenného seriálu dělena do deseti kapitol. Autor knihu však oživil a do jedné kapitoly toho vměstnal daleko více než se vešlo do seriálu. V knize tedy například nalezneme i jednotlivé představení historických osobností plus jméno herce, který ho ztvárnil na televizních obrazovkách. Začátek Alžbětiny vlády, který je zde popsán, lze číst bez sebemenších problémů i bez shlédnutí seriálu. Pro ty, které ovšem královská rodina v Anglii zajímá, je seriál skvělým oživením a troufám si tvrdit že i nutností. A to stejně tak i tato kniha!

Obálka knihy se nesmírně vyvedla. Můžeme zde spatřit herečku, která v seriálu hraje Alžbětu II. a v pozadí můžeme zahlédnout i samotnou Alžbětu. Celý přebal knihy je krásně jednoduchý a přitom impozantní. Dokáže zaujmout na první pohled, a to bíločerné pozadí vystihuje světlou i temnou stránku povinností královny. Po grafické stránce se na knize nepovedla pouze obálka, ale i veškeré fotografie, které knihu provází, jsou naprosto úchvatné. Jsou tu jak dobové, tak seriálové fotografie a je skvělé moci porovnat podobu herců s osobnostmi, které měli ztvárnit. Sama za sebe ten výběr musím dost pochválit, jelikož se až na představitelku královny matky skvěle podařilo všem osobám velice přiblížit…

Můj názor na knihu je až nečekaně pozitivní. Já nejsem žádným velkým fanouškem britské královské rodiny a když v sobotu měl princ Harry svatbu, tak jsem šla mnohem raději ven, než abych sledovala to, co celý národ. Neukamenujte mě, prosím, za to… :) Ovšem tato kniha mě naprosto dostala a mám huť si o královně Alžbětě II. přečíst ještě nějakou další knihu. Robert Lacey dokázal totiž s nesmírnou lehkostí vyprávět o historii tak, že by zaujala snad každého. Nebylo zde spoustu zbytečných informací. Vše co do knihy napsal tak patřilo, a především do historické knihy dokázal vložit suchý humor, který na Britech tak miluji. Pokud jejich humor máte také rádi, tak se po knize určitě podívejte!

Rozhodně tedy knihu doporučuji všem, kdo mají rádi britskou královskou rodinu nebo se o ni zajímají z důvodu, že ji potřebují znát ke studiu. To, že je kniha povinností pro fanoušky stejnojmenného seriálu asi ani nemusím zmiňovat, ale raději to sem napíšu. Přečíst si tuto knihu totiž celý seriál skvěle oživí, a především vám objasní pravdu, jak to tedy skutečně bylo…

A teď už hodnocení!

    100%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji? Zajímáte se o britskou královskou rodinu? Četli jste nějakou knihu, která byla jejich rodinou inspirovaná? Doporučili byste mi nějakou?
Budu moc ráda za všechny vaše komentáře. :)






Mé velké díky patří nakladatelství Omega za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, najdete ji přímo na stránkách nakladatelství Omega.
A pořídit si ji můžete v knihkupectví Knihy Dobrovský.

Komentáře

  1. Páni, doteď jsem neviděla jak krásná je kniha vevnitř ale stejně jsem ji měla v plánu! Určitě se na ni vrhnu, královská rodina mě zajímá celkově. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přeji hezké čtení! Když máš ráda královskou rodinu, tak tě kniha rozhodně zaujme a pohltí... :)

      Vymazat
  2. Kniha vypadá vážně naprosto dokonale a mě je neskutečně líto, že jsem si ji nechala utéct. :) Královská rodina a hlavně Alžběta II. je široké a pro mě vážně hodně zajímavé téma. A je vidět, že i zpracovaní a grafická stránka knihy jsou výborné. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alžběta II. je nesmírně silná osobnost, o které je nutnost si něco přečíst. :) Rozhodně zkus tuhle knížku! Sice si ji nestihla v konkurzu, ale když má člověk špatný den a potřebuje si udělat radost, tak knížka je ta nejlepší volba. A jelikož tě Alžběta II. zajímá, tak The Crown je skvělá varianta na kup nové knihy do sbírky. :))

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...