#6 Knihodárky

aneb Co dát pod stromeček svým blízkým...

 
Zdravím knihomolové!
 
Vítám vás u předposledních "Knihodárků", ve kterých se už konečně vrátíme ke klasické beletrii, a tentokrát to bude především detektivního rázu. Dnes se sice budeme pohybovat na ledě, který mě osobně není moc znám, ale já sama bych se do jeho hloubky někdy velmi ráda propracovala. Nerada bych totiž skončila jen u knih Agathy Christie a Roberta Bryndzy. Knižní scéna totiž skrývá tolik nádherných detektivek a thrillerů…
 

 
A nyní ke knihám, které jsem vám zde na ukázku vybrala. S jistotou vám můžu potvrdit jen to, že první knížka, kterou vám zde ukážu, je opravdu tak dobrá, jak tvrdí všichni ostatní. Ty další knihy jsem však zatím neměla možnost si přečíst, ale svou anotací a hodnocením mě zaujaly natolik, že bych si je v budoucnu ráda přečetla. Jen najít volný čas. Knihy, o kterých to dnes bude, jsou tedy především pro čtenáře, kteří se vyžívají pořádném v napětí a rádi řeší nějakou tu vraždu či únos prostřednictvím dobré literatury. Takže se pojďme podívat, jaké knihy jsem vám pro inspiraci vybrala.
 
 
 
Detektivní příběhy s promyšlenou vraždou…
 
 
Je libo detektivku, která se bude líbit převážně ženám? Tak to rozhodně sáhněte po Temných hlubinách, třetím díle ze série o Erice Fosterové, od Roberta Bryndzy…
 
Kniha pro milovníky severského krimi jak stvořená, aneb další tajemný případ Harryho Hole...
 
Jedno tělo, šest obětí… A teď se přiznejte, kterého čtenáře detektivek tento případ nezaujme?
 
Další kniha ze severu a tentokrát ze Švédska. Pod pseudonymem Lars Kepler píší rovnou dva autoři a to manželská dvojice, která se svým detektivem Joonou Linnem zaujala už velkou řadu čtenářů. A jejich Stalker je prý nejlepší!
 
 
Kniha o špionáži inspirovaná skutečnými příběhy z konce studené války. Tak tyto příběhy nejen že dokáží zaujmout mladou generaci čtenářů, ale také se hodí jako skvělý dárek pro naše dědečky, strýčky a tatínky…
 
Tato kniha má být podle hodnocení takovým lehčím detektivním příběhem, který je vhodný spíše pro ty, kteří si až na takové krimi nepotrpí, ale nějaký ten román s lehkou detektivní zápletkou si rádi přečtou. Knížka se navíc odehrává ve viktoriánské Anglii a setkáme se zde i se samotným Sherlockem Holmesem…
 
Mrtvé tělo vytažené z Vltavy… Kterého Čecha něco takového nenaláká? Dokonce i já, největší strašpytel z celého širého okolí, nad touto knihou už nějaký ten čas přemýšlí…
 
Další kniha ze severu, tentokrát z pera finské autorky, která nás svým příběhem zavede až do ledové Arktidy...
 
 
 
Příběhy plné napětí a strachu…
 
 
Jeden špionážní thriller, který každému, kdo má alespoň trochu špionství v krvi, vyrazí dech…
 
Thriller, který spíše přechází do hororového příběhu, který mně samotnou děsí už jen ze své knižní obálky a to je přitom tak pěkná. Ovšem najde se spousta čtenářů, kteří horory milují, a takováto kniha by pro ně byla skvělým dárkem.
 
Podivná hra – Zuzana Pospíšilová
Byla by ostuda nedat sem i nějaký ten český thriller, zvlášť když Podivná hra vypadá dobře. Kybernetický stalking není v dnešní době nic nevídaného, ale jak dokáže takovýto příběh napsat česká autorka?
 
Nevím, jestli mě někdy lákal nějaký thriller tolik jako právě Poslední dívka. Tento příběh se má odvíjet od hororového masakru a dalších tragických zážitků, ze kterých vždy vyvázla živá jen jedna dívka. Tyto dívky poté tvořily pomyslný klub FINAL GIRLS… Je toho zkrátka hodně co se o této knize dá říct, takže se vyplatí si přečíst anotaci. Každopádně mám takový pocit, že pokud máte ve svém okolí dívku, která má takovéto knihy s napínavým dějem a hororovým podtextem ráda, tak jí s takovýmto dárkem určitě uděláte pod stromečkem radost.
 
 
Nová kniha, která je v poslední době vidět snad na každém rohu. Mě její anotace sice tolik nezaujala, ale své fanoušky si určitě najde a svou krásnou obálkou určitě i mnohé přiláká. Podle anotace se navíc hodí pro fanoušky knihy Já, Poutník. Pokud tedy znáte fanouška Poutníka, tak tady pro něj máte dárek…
 
Bez pořádného thrilleru z psychiatrické léčebny to snad ani nejde. Proč si tedy nepřečíst či nedarovat k Vánocům tak skvěle hodnocení thriller, jako jsou Hlasy od rakouské autorky Ursuly Poznansky.
 
Co takhle dánskou knihu s napínavým příběhem z prostředí trajektu?
 
Je sice zima, ale co dát někomu pod stromeček napínavý thriller z prostředí horké Mohavské pouště? To by nemusel být špatný dárek a to obzvlášť pro někoho, komu je stále zima a těší se zas na horké letní dny… :)
 
 
A jsme na konci dnešních tipů. Doufám, že se vám líbily a nějakou tu inspiraci jste zde přeci jen našli. Vánoce se už blíží a zbývá už jen pár dní do doby, kdy u vás po štědrovečerní večeři zazvoní zvoneček, který oznámí příhod Ježíška. Nějaké ty dárky už by to tedy rozhodně chtělo mít nakoupené a třeba je i začít balit. Ovšem s tím balením to není tak rychle ani u mě, protože dárky většinou balím tak den předem. :)) Každopádně vám přeji krásnou druhou adventní neděli a před dalším uspěchaným pondělkem ještě klidný večer. Ten si například můžete zpříjemnit vyplněním dotazníku mé VÁNOČNÍ SOUTĚŽE, která končí již dnes o půlnoci. Takže pokud jste si ještě nezasoutěžili o knížku a roztomilý obal s tučňáky, tak rychle do toho. :)
 
Jak se vám tyto tipy líbily? Četli jste některou z těchto knih? Líbila se vám? Máte své tipy na dobrou detektivku či parádní thriller? Ano, tak se s ním prosím podělte do komentáře. Já se přeci jen v podobných knihách zas tolik nevyznám.
Budu tedy moc ráda za jakýkoli váš komentář. :)
 
Mějte se krásně,
vaše knihomolka Šárka

Komentáře

Oblíbené články...