Co potřebujete, abyste uspěli v Hollywoodu (nebo kdekoli jinde)

Můj přízvuk je skutečný

A pár dalších věcí, které jsem vám neřekl


Autor: Kunal Nayyar

Originální název: Yes, My Accent is Real

Žánr: Životopisný, povídky

Počet stran: 240

Vydavatelství: XYZ

Oficiální anotace: Ze všech televizních a seriálových lúzrů je indo-americký, nevyléčitelně geeky astrofyzik Raj Koothrappali z Teorie velkého třesku jedním z nejroztomilejších. Upřímný, stydlivý a zábavný jako jeho postava je i herec samotný a v této knize nás nechá nahlédnout do svého života předtím, než se stal Rajem. Humorným stylem vzpomíná na chlapce z Nového Dillí, co právě dostal první pusu (a že to byl pěkný trapas. Sleduje mladého smolaře, kterému nechybí sebeironie ani dojemně široké srdce. Líčí jeho pouť do filmových ateliérů v Americe, kde se z ušlápnutého hocha stane sebevědomý, okouzlující, vtipný a úspěšný herec jednoho z nejsledovanějších seriálů světa. Cestou se dozvíme, jaké to je být outsider z druhého konce světa, dostat se na úplné dno, ale nevzdat to, a nakonec uspět.


"A pak, před pár lety, jsem si všiml, že se stalo něco opravdu divného. Všiml jsem si, že všechny obchody – od American Apparel po Barneys – začaly krást můj vzhled pro své obchody. Ukázalo se, že mi Indové jsme byli hipsteři dokonce ještě předtím, než byli nějací hipsteři vynalezeni…"


Příběh jednoho indického chlapce, který při studiu v Americe objevil svou lásku k herectví…

Kunal Nayyar je každému znám spíše pod jménem Rajesh (Raj) Koothrappali ze známého televizního seriálu Teorie velkého třesku. Na světě je asi málo lidí, kteří si ho dokáží představit jinak než jako stydlivého astrofyzika, který bez alkoholu nedokáže mluvit se ženami. Jenže jaký je ve skutečnosti herec, který toho zpočátku své seriálové kariéry moc nenamluvil? Jak se vůbec dostal k herectví? Byl to vždy jeho sen nebo toužil dělat něco jiného? Jak se vůbec dostal do Ameriky a jaké bylo jeho dětství? O tom a mnohem více se můžete dočíst v jeho nové a nebojím se napsat dokonalé knize, Můj přízvuk je skutečný, kterou u nás nedávno vydalo nakladatelství XYZ.


Autor knihy si zde na nic nehraje. Nenapsal knihu z důvodu, že si o sobě myslí, že je slavný herec a tak se rozhodl napsat své paměti. Tak to vůbec není. Podle Kunala to navíc ani žádné paměti nejsou. Rozhodl se pouze dát příběhy ze svého života na papír a podělit se o ně s ostatními. A to se mu povedlo. Své příběhy vypráví velmi uvolněně a jednoduše. U knihy se pobavíte a najdete v ní maličkosti, které vám otevřou oči, a vy si konečně uvědomíte, na čem opravdu záleží. Budete s Kunalem soucítit a budete se smát z plných plic. A když přijde čas na loučení, uvědomíte si, že toužíte začít s jeho povídkami znovu a především mít po ruce více záložek. Bez záložek to totiž ani číst nejde. Tedy vlastně ano, jde to. Jen u sebe musíte mít pořádný kus papíru a tužku, abyste si mohli napsat každou větu, která vás nějakým způsobem zasáhne či pobaví. Budete mít pak totiž zaručený lék na špatný den.

Kunal Nayyar s manželkou Nehou (zdroj)
Kniha je rozdělena na spoustu krátkých kapitol, ve kterých se pokaždé dozvídáme o něčem novém. Jsou zde kapitoly z Kunalova dětství, o jeho rodině, o první lásce, ale také o tom jak našel tu pravou a o jejich svatbě. Mimo klasických kapitol je zde i pár poznámek zapsaných přímo na ubrousek a to myslím doslova. Tímto je kniha i lehce jiná a graficky zajímavější.

Každého nejspíš zajímá, zda se kniha hodí pro fanouška Teorie velkého třesku. To však nejde zas tak s jistotou říct. Je dobré pokud tento seriál alespoň znáte, ale zas velkými fanoušky být nemusíte. Hlavní je váš zájem se dozvědět více o herci než o jeho postavě. Teorii velkého třesku zde Kunal zmiňuje opravdu jen okrajově. V této knize jde totiž především o jeho život a indickou kulturu, kterou nenuceně ukazuje pomocí různých svátků a tradic. Nemusíte být tedy fanoušek tohoto světoznámého seriálu. Stačí jen, když se chcete seznámit s životem jednoho nevýrazného Inda, který měl to štěstí a dostal se na televizní obrazovky jednoho velkolepého sitcomu.

Obálka knihy zůstala naštěstí ponechána stejná jako v originále. A ten obal mě opravdu nesmírně baví. Krásně zvolené barvy. Jednoduché. A díky Kunalovu výrazu i celkem vtipné. U této knihy jsem i ráda za paperbackovou vazbu, díky které působí kniha uvolněněji a dá se tak vložit do každého batohu či kabelky. Stačí u sebe mít jen trochu placu navíc a hned si sebou můžete Kunala vzít.

A nyní už chybí jen můj názor. Knížku jsem si postupně dávkovala, a i když jsem se snažila, vydržela mi jen čtrnáct dní. Už teď se ale těším, až ji znovu otevřu a zas se do ní začtu. Pokud mě sledujete na Instagramu, tak si možná říkáte, jak ji můžu zas otevřít, když ji mám půjčenou z knihovny? Copak ji nemusím vrátit? Musím a už jsem ji dokonce i vrátila, ovšem stále ji mám po ruce. Kniha na mě udělala takový dojem, že jsem si ji zkrátka musela koupit, abych po ní kdykoli mohla sáhnout znova. Teď si možná říkáte, že jsem cvok a nejspíš tomu tak opravdu je. Jenže ono to jinak nešlo. Kniha mě bavila už od tak nápaditého věnování, které jsem zatím v žádné jiné knize nenašla. A bavila mě až do konce. Sedl mi Kunalův humor a především to, že se nestydí projevit city ke své rodině. Podobného muže totiž v dnešní době asi jen tak nenaleznete… Pokud tedy toužíte po knize, která vaše podzimní chmury zažene hodně daleko, a navíc chcete knihu, u které si odpočinete, tak Můj přízvuk je skutečný je tou nejlepší volbou. :)

A teď už hodnocení!

    100%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji, nebo se na ni prozatím jen chystáte? Pokud jste ji četli, jak na vás zapůsobila? Také ji máte plnou záložek?
Budu moc ráda, když se se mnou podělíte o vaše pocity. :)


Komentáře

Oblíbené články...