Rodinné vztahy žen ovlivněny 2. světovou válkou...

Medová smrt

Autor: Hanni Münzer

Originální název: Honigtot

Žánr: Román, válečný román,

Počet stran: 352

Vydavatelství: Omega

Oficiální anotace: Když se mladá Američanka Felicity pokouší najít v Římě svou matku, narazí na temnou a trýznivou historii své rodiny. Pátrání ji zavede do minulosti a odhalí dramatický osud své prababičky, proslulé operní zpěvačky Elisabeth Malpran, a její dcery Deborah...
Rodinu mladé Deborah postihne velké neštěstí, které na ní zanechá stopy mnoho dalších let. Její otec beze stopy zmizí. O pár let později ji opustí i matka a jediným, kdo jí zůstane, je mladší bratr. Ví, že se o něj musí postarat za každou cenu. Jednou z možností je milostný poměr s vysoce postaveným důstojníkem SS Albrechtem Brunnmannem, díky němuž je uvedena do vysokých nacistických kruhů. Deborah si však na noblesní život plný večírků a zábavy zvykne natolik, že pomalu zapomíná na své staré já a oddává se nově nabyté moci. Vymaní se z této pochybné společnosti plné přetvářky a zloby? Jaké události ji přivedou do polského odboje a proč odcestuje do Říma?
Tyto otázky – a mnoho dalších – zodpoví příběh čtyř žen plný lásky i utrpení, odvahy i nenávisti.

"Vznikla nová nemoc, jmenovala se: strach."
- str. 73

Osudy žen z jedné rodiny pojí tajemství, daleko spletitější než se na první pohled mohlo zdát. Válka není prostředí, ve kterém se dá žít a svobodně vychovávat děti. Válka je místem, kde lidé umírají a pokud chcete přežít, musíte se stát někým jiným. Musíte vypadat, že jste bez jakéhokoli zaváhání schopni zemřít pro svého vůdce, ale zároveň nesmíte přestat věřit a bojovat za svobodu. Vždy můžete něco udělat a to, i když jste žena. Jen nesmíte přestat věřit.

Přítomnost, USA, rok 2012

Mladá Felicity žije od malička ve Washingtonu a nyní se chystá vycestovat do Kábulu, kde má nastoupit do nové práce pro organizaci Doctors for the World. Rozhodla se zde zanechat všechny, otce, matku i Richarda, svého přítele, vlastně už ex-přítele, kterého ale stále miluje.

Ovšem v její cestě ji brání náhlý zvrat, který se právě stal. Zmizela její matka a poslední stopy míří do Říma, kam se musí Felicity vydat, aby ji našla. Odkládá tedy všechny své dosavadní plány a vydává se na cestu, ve které odhaluje nejedno tajemství, které bylo jí a její matce doposud skryto…

Minulost, Německo, od roku 1923

Slavná operní pěvkyně Elisabeth Malpran je tělem i duší umělkyní. Nezajímá se o politiku, to nechává výhradně na mužích. Je přesně taková, jaká má žena v této době být.

Elisabeth miluje nadevše svého manžela Gustava, se kterým se jí narodí dvě děti. Vše se zdá zalito slunce, ale jen do doby než si začne Elisabeth uvědomovat krutost světa, ve kterém žije. Náhle se ocitá v nebezpečí, které hrozí nejen jí, ale hlavně celé její rodině. Musí začít jednat a získat zpátky svou svobodu. Jenže to není vůbec jednoduché. Ti, kteří pracují pro vůdce, dokáží provést úplně vše. Proč? Protože můžou…

"My lidé jsme všichni součástí společného řetězce, jsme spolu navzájem spojeni, protože v sobě nosíme kus života a myšlenek těch, kteří byli před námi.
Pokud je láska srdce, pak je paměť duší.
Obojí je nesmrtelné."
- str. 32

Knih z doby druhé světové války je mnoho a není se ani čemu divit. Toto téma má své čtenáře po celém světě a zvláště pak v evropských zemích, kterých se válka dotkla nejvíce. Hanni Münzer se odvážně pustila do psaní knihy, která má základy v kruté realitě světa tehdejší doby a odhodlala se vše propojit přítomností na základě rodinných vztahů. Právě tím udělala knihu jedinečnou a nesmírně napínavou.

Mimo prologu a epilogu je celá kniha vyprávěna z pohledu třetí osoby, která nám však umožňuje nahlédnout na vše z pohledu i těch méně důležitých postav. Celý příběh je dobře čtivý a stránky knihy přímo proplouvají mezi prsty. Na začátku jsou sice celkem matoucí ty rozdělující části, které dokáží čtenáře lehce vyvézt z míry, proto můžete mít pocit, že se v knize trochu ztrácíte. Kniha je však velice dobře graficky zpracovaná a dělená, takže ty části, které vám na první pohled nemusí být příjemné, jsou nakonec ku prospěchu.

Dovoluji si říct, že kniha Medová smrt je povinností pro každého čtenáře, který preferuje knihy právě z doby druhé světové války a díky propojení se současností určitě zaujme i ty, kteří podobné knihy zas tak často nečtou. Celkově kniha splňuje opravdu vše, co o ní píše autorka Béla Bolten a tím je: „Román Medová smrt láme hranice mezi žánry. Je to sociální román, historický román, romance, detektivka a špionážní thriller v jedné knize. Mistrně popisuje život za druhé světové války. Prostě úžasná kniha.“ Je to asi poprvé, kdy musím plně souhlasit se vším, co o knize napsal jiný autor a opravdu tím vše vystihuje. Navíc to vůbec není přeplácané, jak by se po tomto tvrzení mohlo ostatním zdát. Autorce se povedlo do knihy vložit naprosto vše a navíc to nepřeplnit zbytečnostmi.

"Evropa krvácela a ti, kteří za to byli zodpovědní, se oddávali svému klidnému spánku."
- str. 234

A nyní je na čase napsat něco málo o obálce. Znovu musím pochválit Omegu, jelikož i zde odvedla skvělou práci a povedla se jí lepší a výstižnější obálka než v jiných zemích. Z této obálky atmosféra celé knihy zkrátka dýchá.

Kniha, na kterou budu nejspíš ještě dlouho vzpomínat a to i přesto, že mi válečné knihy dělají celkem potíže. Jenže i tak je mám ráda, jen ta představa války mi opravdu nedělá dobře. A vsadím se, že podobně to mají i ostatní, ale přečíst si čas od času podobnou knihu není vůbec špatné a donutí to člověka vážit si dnešní doby a i těch nemenších okamžiků, které v nás vyvolají radost. A už jen proto knihu doporučuji.

A teď už hodnocení!

    95%

Co vy a knihy z druhé světové války? Čtete je rádi nebo dáváte přednost spíše knihám, ve kterých je válka pouze mezi fantazy světy a ne v realitě? Chystáte se na Medovou smrt? Četli jste některou z knih od Hanni Münzer? Jaký na tuto autorku máte názor? Budu moc ráda za každý váš komentář?



Mé velké díky patří nakladatelství Omega za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.

Pokud o tuto knihu máte zájem, najdete ji přímo na stránkách nakladatelství Omega.


A pořídit si ji můžete v knihkupectví Knihy Dobrovský.

Komentáře

Oblíbené články...