Jsem poloviční kód bez nároku na domov...

Napůl zlý, Napůl divoký,

Napůl  ztracený

Autor: Sally Green


Originální název série: The Half Bad Trilogy (Half Bad, Half Wild, Half Lost)

Žánr: YA, fantasy, román

Celkový počet stran: 1 088

Vydavatelství: YOLI

Roky vydání: 2014 - 2016

O čem knížky vypráví?

Existují dva základní typy, podle kterých se dělí čarodějové. Můžou být bílí, hodní čarodějové a černí, zlí čarodějové. Existují také kříženci, kteří jsou potomci čarodějů a blažejů, tedy obyčejných lidí bez jakéhokoli Nadání. Ovšem nyní žije na zemi ještě jeden kříženec neboli poloviční kód, a tím je Nathan, potomek bílé čarodějnice a toho nejmocnějšího černého čaroděje.

Po smrti jeho matky žil Nathan se svou babičkou a nevlastními sourozenci. Všichni jsou bílí čarodějové, on však ne, tedy jen napůl, a jeho nejstarší sestra Jessica mu to vždy dávala velmi silně najevo. Ovšem stále měl na své straně babičku a také zbylé dva sourozence, Deborah a Arrana, na které stále vzpomíná. Teď však žije jinde. Žije v kleci, do které ho dostal jeho původ.

Jenže nastal čas utéct, ale to není tak jednoduché. Jeho osud si pro něho přichystal ještě spousty překážek a tou největší je Annalise, jeho vysněná životní láska a zároveň bílá čarodějnice. Ovšem teď má důležitější poslání. Musí najít někoho, kdo mu pomůže vykonat obřad, aby poté mohl získat své Nadání. Jinak mu hrozí smrt.


Utajený svět čarodějů, jejich války a rozbroje už byly v mnoha knižních sérií. Tou nejznámější pro všechny asi navždy zůstane Harry Potter, ale existují i jiné. Neopovažuji se tvrdit, že lepší, to ani být nemůžou, ale určitě čtivé, napínavé a alespoň z poloviny tak chytlavé existují a série Half Bad je toho zářným důkazem.

Na chvíli ještě zůstaneme u porovnání této série s jinými knihami. Českým čtenářům se minulý rok v létě představila knížka Nedej se od Rainbow Rowell, kterou jsem sama hodně připodobňovala k Harrymu a ano, ta podobnost, je tu i v tomto případě, ale pouze tématikou čarodějů, jinak se Half Bad s Harry Potterem v ničem jiném nepodobají. Zato Nedej se a Half Bad jsou na tom s podobou trochu blíže a to hlavně LGBT tématikou.

Co se týká stylu, kterým autorka knížku podala, tak z počátku je to celkem rozporuplné a kdejakého čtenáře to může zaskočit. Úplný začátek příběhu je totiž psán stylem, na který není zvyklí pomalu žádný čtenář YA žánru a to du-formou, tedy pohledem druhé osoby čísla jednotného. Pouze do prvního dílu autorka párkrát vložila vyprávění druhé osoby a musím přiznat, že to knihu opravdu krásně oživilo. Většina textu je poté klasicky vyprávěna z pohledu Nathana, tedy ich-formou.

Na celé sérii je i krásně vidět, že autorka nad knihou doopravdy přemýšlela a snažila z příběhu neudělat zas tak klasicky kýčovitý YA příběh. Autorka do příběhu totiž dodala kouzlo, které sice nejvíce propuklo až v samém závěru, ale o to je to kouzlo výraznější. Na stylu psaní Sally Green je i vidět vyzrálost jí samotné. Vůbec nechci tvrdit, že je autorka stará, to vůbec ne, ale kdyby tuto knihu napsala v mládí, určitě by knize chybělo to, co ji dělá nezapomenutelnou a svým způsobem i jedinečnou.

Tato série je celkem hodně přehlížena a to je opravdu škoda. Možná většinu čtenářů právě odradí první díl a to nejen stylem jakým je psaný, ale také dějem. Ano, v první díle se toho možná tolik neděje, ale čtenář se s celým prostředím musí nejdříve pořádně seznámit a tomu je zde učiněno perfektně. Ovšem těch záživný částí je i zde hodně, stačí jen číst mezi řádky.

Ke knižním obálkám nemám vůbec co dodat. Možná jen, že mi zde vadí ten český překlad. Musím však říct, že tyto obálky knihu nádherně vystihují a jejich originalita a magičnost vše skvěle podtrhují.


Napůl zlý
 

První díl a vy nevíte co očekávat. Začnete číst a zarazíte se nad stylem, kterým je knížka psaná a i přes ten nečekaný začátek pokračujete. Čtete rychle, jelikož to ani jinak nejde. Jste zaraženi grafikou a rozmístěním textu na začátku. Nevíte, jak celá kniha bude pokračovat. Doufáte, že se do čtení naplno ponoříte. Pokračujete. Pokračujete. Najednou je konec. A teď existují dvě varianty: 1. Nejste knížkou moc nadšeni. 2. Prohlédli jste autorčin styl, četli jste mezi řádky a toužíte po pokračování příběhu, který vás znovu nebo ještě více strhne…

"Žiletka je naprosto tupá, už dávno na vyhození, a co se týče její použitelnosti jako zbraně, došel jsem k tomu, že vražednější by byla i pastelka."
- Nathan

Můj názor: Když jsem si knížku půjčila z knihovny, nečekala jsem od ní prakticky nic. Když jsem začala číst, byla jsem zaražena formou, jakou se autorka snaží čtenáře dostat do děje knihy. Nikdy jsem knihu s takový začátkem nečetla a tak jsem byla opravdu zaražena. Jenže poté mě chytla natolik, že jsem chtěla stále pokračovat a pokračovat. Některé postavy jsem si okamžitě zamilovala, některé zase od prvního momentu nenáviděla. Vše bylo tak, jak mělo být, a já jsem po dočtení byla šťastná, že jsem si v knihovně půjčila pro jistotu všechny díly najednou.


Napůl divoký

Druhý díl bývá ve většině trilogiích takovou výplní, takže na počátku se obáváte, že to tak bude i zde. Naštěstí tomu tak není. Kniha Napůl divoký vás sice možná na počátku může lehce nudit, ale ke konci už jen nevěřícně lapáte po dechu a ten poslední díl potřebujete do rukou dostat co nejdříve. Autorce se v tomto dílu podařilo čtenáře zvedat ze židlí, nasadit jim husí kůži po celém těle a rozvíjet jejich fantasii.

"Ostatní bojují pistolemi, takže se nezašpiní, jenže já používám nůž, takže na konci vypadám, jako bych vylezl z hororu."
- Nathan

Můj názor: Po přečtení jsem si chvíli nadávala, jak jsem mohla být tak hloupá a nezačíst se do této série dříve. Nyní jsem však ráda. Tato série si totiž žádá určitou vyspělost myšlení i přesto, že je to YA. Tady nejspíš není potřeba dodávat, že jsem okamžitě šla číst poslední díl…


Napůl ztracený

U tohoto dílu se zkrátka začtete hned na počátku. Tento díl je jednoznačně nejlepší a to ze stany napětí, zvratů a celkově toho dokonalého završení příběhu. A co posledních padesát stran? Tak ty se přečtou na jeden dech, s bradou až u kolen.

"Líbí se mi. Má pozitivní přístup. Je inteligentní, rychlá a ani trochu domýšlivá. Má tě ale ráda, což mě nutí se ptát po její schopnosti racionálního úsudku."
- Greatorex

Můj názor: Tady toho asi nejde moc říct, jedině to, že mi autorka splnila mé přání a mou citovou vyrovnanost smotala do kuličky a odhodila takovou dálku, že jsem ji stále nezískala zpět. Těch posledních padesát stran si ode mě získalo jednoznačně sto procent. Bylo to perfektní a oddechové čtivo, které mě velmi mile překvapilo. Toto jsem od této trilogie prostě nečekala.


I po týdnu je pro mě hodně těžké napsat tuto recenzi a to ne z důvody, že by se mi tato trilogie nelíbila. Právě naopak, ovšem to už jste nejspíš pochopili. Trilogie Half Bad se mi líbila natolik, že psát to nějak objektivně zkrátka dřív nešlo. Navíc stále ji mám v sobě a stále nedokážu pochopit, jak se autorce podařilo mě tak dostat. Nejde to vysvětlit jinak než tím, že jsem zkrátka citlivka a moc se do knižních příběhů vžívám…

A teď už konečně mé finální hodnocení celé série!


Tímto bych tedy ukončila celou recenzi této nádherné série, kterou opravdu doporučuji všem milovníkům fantasy, kteří mají rádi čarodějné témata a především značnou dávku krveprolití. Ano, té krve tady bylo celkem dost. Navíc pokud nemusíte tolik romantiku, tak zde ji až tolik nenajdete. V sérii Half Bad jde hlavně o to jaké to je nezapadat mezi ostatní, jak se s tím vyrovnat a co všechno je možné udělat vaše okolí, když jim nezapadáte do tabulek. Navíc je zde i trocha mého milovaného sarkazmu, takže pokud si potrpíte i na něm, určitě po těchto knihách sáhněte.

Co na tuto sérii říkáte vy? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Budu ráda, když se se mnou podělíte o váš názor. :)

Mějte se krásně,
vaše knihomolka Šárka


Komentáře

  1. Tuhle serii mam rada, i kdyz posledni dil byl pro me slabsi a docela me zacal Nathan vadit... ale celkove fakt pecka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě se to zdálo naopak díl od dílu lepší a ten konec mě zkrátka dostal... Celkově je to opravdu skvělé :)

      Vymazat
  2. Tato série mě moc neláká, ale musím Ti zase pochválit fotky, Šári, jsou opět moc krásné. Máš pravdu, že teď ta příroda s focením hodně pomáhá, já zase s foťákem pořád běhám kolem vázy s narciskami :)) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě také nelákala, ale když byly všechny díly na půjčení v knihovně, tak jsem to zkrátka zkusila a nakonec mě to nadchlo. Třeba jí dáš v budoucnu také šanci :) Na focení je ta příroda nejlepší :) Také se měj krásně ;)

      Vymazat
  3. Já teď píšu recenzi na první díl a musím říct, že mě to zas tak neoslovilo. Chvíli to bylo dobré, chvíli mě to nudilo, zkrátka tak napůl :-) Ale další díly asi číst nebudu :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavá na tvou recenzi. Škoda, že tě knížka tolik neoslovila, ale možná by tě další díl přesvědčil, že za přečtení stojí :)

      Vymazat
  4. Ještě jsem se do této série nepustila, ale viděla jsem nějaké video, ve kterém o nich holčina (která mimochodem prý nečte) básnila, jak jsou úžasné a trošku mě nalomila (abych řekla pravdu :D). A teď zas ty přijdeš s takovou recenzí. :D Asi se po sérii podívám. Věřím, že je povedená. Tak snad se mi dostane pod ruce co nejdříve :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem tě k této sérii "přinutila". :D Já jsem od této série neměla vůbec žádné očekávání, takže to byl i lepší zážitek, proto raději nic nečekej. Třeba to poté bude ještě lepší. :) A ten konec... ❤

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...