Dvě dívky a jedno přátelství...

Život na trampolíně

Autor: Frances Whiting

Originální název: Walking od Trampolines

Žánr: Román pro ženy, světová literatura

Počet stran: 392

Vydavatelství: Ikar

Oficiální anotace: Tallulah studuje na střední škole, pomáhá v domácnosti i s péčí o své dva mladší bratry. Nikdo neví, že má tajemství. Nikdo až na Annabelle, její nejlepší kamarádku. Annabelle, oslnivá kráska z umělecké rodiny, jednoho dne vstoupila do třídy jako zjevení, a od prvního dne si Tallulah přivlastnila. Dívky brzy spojilo pevné pouto přátelství, ale i vzájemná opora v těžkých situacích. Zdánlivě nerozlučné přátelství nečekaně ztroskotá během jediného okamžiku a Tallulah na celé roky uvízne v té jediné chvíli, kdy se jí zhroutil svět. Až po létech a mnoha dalších setkáních pozná, že první láska, i když je silná, nemusí být nutně ta pravá.


"Není nic takového jako daleko."
- Tallulah

Bylo, nebylo. V jednom malém městečku v Austrálii žila dívka jménem Tallulah, všichni ji však říkali Lulu. Byla to hodná dívka, která pomáhala rodičům v domácnosti a i s výchovou svých dvou mladších bratříčků, pro které byla pomalu matkou. Chodila do Školy svaté Rity, kde měla pár kamarádek, ovšem nikdy ne takovou, o kterých se slýchává v televizi. Žádnou kamarádku, která by pro ni byla jako sestra, ještě nenašla.

V jeden den si ji však našla ona sama. Jmenovala se Annabelle, dcera dvou umělců, kteří se zrovna přistěhovali do Domu u řeky v Zátoce. Annabelle se stala pro Lulu neodmyslitelnou součástí jejího života a stejně tomu bylo i naopak. Staly se sestrami, které nikdo nemůže rozdělit. Jenže postupně dospívaly a dopouštěly se chyb, které je na dlouhou dobu od sebe odloučily.

Nyní se však znovu potkávají a pro Lulu je otázkou zda celý nápor minulosti dokáže vydržet. Může se od ní oprostit a všem odpustit jejich dřívější činy? Nebo to nepůjde? Lulu stojí před velkým rozhodnutím. Bude stále Annabellinin stín nebo se odhodlá a konečně z něho vystoupí? Co se stane, když budou zas spolu? Bude Lulu stále ta hodná dívka, kterou byla doposud?

"Už mě nebavilo být tou holkou u řeky a na bruslařské ploše, která stála pod dokonalým měsícem stejně tichá jako ty hvězdy, co jí visely nad hlavou."
- Tallulah

Od dětství až po dospělost. Od přátelství až k nenávisti. Od potřeby rodičů až k soběstačnosti. Kniha, kterou by mohl napsat i sám život, tedy pouze v případě, že se od vás odklonili všichni dobří andělé. Dalo by se říct, že přesně tak to měla hlavní hrdinka knihy, Tallulah. Když byla miminko, měla na své straně jen to dobré, jenže postupem času její dobrá karma postupně bledla a začala mizet, stejně jako její šťastný a spokojený život. Vše se začalo komplikovat, a aby toho nebylo málo, celý její život se musel neskutečně zamotat.

Autorka zvolila klasický případ přátelství mezi dvěma dívkami, které však postupem času zničí první láska jedné z nich. Celý příběh se poté rozhodla vyprávět z pohledu Tallulah a ve vyprávění střídat čas, ve kterém se vše zrovna odehrávalo. Život na trampolíně je hezký příběh, který má jednoznačně dobře zvolené a vymyšlené téma, jenže není dotaženo do detailů.

Jedním z teď detailů je právě střídání času, které tam má své místo dobře dané, ale není moc dobře odděleno. Chvíli tedy čtete příběh ze současnosti a poté se najednou vrátíte o pět a více let zpátky a vůbec to nevíte. Stále máte pocit, že jste v současnosti, ale poté vás do očí udeří věta, která vás vyvede z omylu, a vy najednou nevíte, v jaké době se příběh odehrává. Právě to střídání období Tallulalina života je ten největší problém v knize. Sama autorka píše opravdu čtivě a díky samotnému začátku, který čtenáře rázem vtrne do děje, vás kniha chytne a vy toužíte vědět víc. Jenže v okamžiku kdy začne autorka střídat časy, tak příběh ztrácí kouzlo, které se mu vrací až za polovinou knihy, kdy se čas v podstatě usadí do jedné časové linky, tedy do přítomnosti.

A poté je tady druhý detail, kterým jsou postavy. Těm bych ani neměla co vytknout, jenže to by nesměla autorka udělat z hlavní hrdinky Tallulah někoho tak naivního a slepého. Musím říct, že i já jsem měla sto chutí vstoupit do knihy a dát Lulu pár facek. Mě většinou podobné chování zas tolik nevytáčí, jenže tady toho bylo opravdu hodně. Ale i na takové chování se dá zvyknout.

Nebudu tu však mluvit jen v negativech. Příběh jako takový je dobrý, chytlavý a chvílemi i napínavý. Dokonce mě i párkrát dokázala autorka překvapit, což je opravdu vzácnost u podobných knih. Život na trampolíně je i krásně oddechový příběh, takže pokud budete chtít nějaké odreagování, ve které vám nevadí nějaká ta naivita a celkem klasická milostná zápletka, tak to bude určitě dobrá volba pro vás. Jen je opravdu škoda, že to autorka nedomyslela s tím střídáním času.

Teď je načase probrat trochu obálku. Na té české jsou krásně vidět obě hlavní postavy a to jak Tallulah tak Annabelle. Také to zachycení obou dívek, celkem vystihuje jejich vztah. Kdybych však měla porovnat, která obálka lépe vystihuje celý příběh, tak to jednoznačně ta originální, ze které přímo čiší taková ta dětskost, která se v knize vyskytuje.

Kniha sice byla hodně předvídatelná, ale nakonec to ani nevadilo. Autorčina myšlenka této knihy měla dobrý základ, jen se jí nepodařilo žádného zázraku, který by knihu povznesl a udělal z ní něco speciálního. Zaručeně to tedy není to nejhorší, co se za poslední dobu objevilo na českém knižním trhu. Ovšem také to není kniha, která by mě přiměla přečíst si případně i další knížku od této autorky. Když jsem si tuto knížku pořizovala, tak jsem od ní měla opravdu velká očekávání a bohužel žádné zázraky se nekonaly, spíše naopak. Proto je tedy mé hodnocení takové, jaké je. Kniha toho slibuje hodně, ale to co slibuje, se nakonec nekoná…

A teď už hodnocení!

    67%

Co si o této knize myslíte vy? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Jak se vám líbila dnešní celkem kritická recenze?
Budu moc ráda za každý váš komentář. :)



Komentáře

Oblíbené články...