Co vše dokáže jedna malá Kost přání...

Dcera kostí a dýmu

Autor: Laini Taylor

Série: Kost přání 1.

Originální název: Daughter of Smoke and Bone

Žánr: YA, fantasy, světová literatura

Počet stran: 368

Vydavatelství: Knižní klub

Oficiální anotace: Co byste dělali, kdybyste se zamilovali do svého nepřítele? První díl romantické fantasy, která okouzlila svět. Karou je nadaná, krásná a tak trochu záhadná sedmnáctiletá studentka na pražské umělecké škole. Její tajemství nezná ani její nejlepší přítelkyně Zuzana. Ráda kreslí chiméry, fantastické bytosti, a nikdo netuší, že tato mytická stvoření jsou její rodinou. Přichází a odchází skrze portál za svým zvláštním posláním, kterým ji její pověřil čaroděj, který ji vychoval. Neví, že ji sleduje smrtelně nebezpečný a mrazivě krásný anděl, a válka mezi světy dobra a zla brzy vypukne...


"Stejně jako v Praze tam věže čněly vysoko k nebi, za každou hvězdu jedna – za hvězdné bohy, kteří ustavili serafíny za strážce země i všech tvorů.
Hvězdy, jež přihlížely, jak se všechno propadá do chaosu."


Krásná modrovlasá studentka, Karou, je záhadou nejen pro své okolí, ale také a hlavně sama pro sebe. Studuje na umělecké akademii v Praze kde i teď posledních pár let žije. Umí několik světových jazyků, mimo jiné také mluví také plynule česky. Ovšem žádný z jazyků se nenaučila sama od sebe, něco ji v tom učení pomohlo, její rodina. Ne však obyčejná rodina, tu ani nezná. Karou vychovaly chiméry.

Vede vcelku normální život, jen čas od času dostává pár úkolů od Brimstona, hlavní chiméry, která ji vychovala. Poslední dobou je však jeho úkolů čím dál víc a Karou už nebaví všechny úkoly pro Brimstona plnit. Chce chvíli žít svůj život a jen kreslit nebo chodit se Zuzanou do kaváren. Toto přání se jí však nesplní. Jednoho dne totiž potká serafa. Živého a velmi pohledného serafa, který její svět převrátí úplně od základů…


O této knize jsem se dozvěděla asi tak před půl rokem a stále jsem nad ní uvažovala. Slyšela jsem na ni častou chválu a četla jsem na ni i pár kritik. Já jsem po přečtení uvízla někde mezi. Nemůžu říct, že by se mi kniha nelíbila, to vůbec ne, stále mám na seznamu daleko horší fantasy, které jsem četla, ale zase nemůžu říct, že by se mi Dcera kostí a dýmu nějak vryla do paměti. Byl to takový lepší průměr, který ještě vylepšily zmínky o Praze.

Autorka napsala celou knihu vyprávěním z pohledu třetí osoby, která byla většinu času u Karou, ovšem v pár okamžicích jsme se vyskytli i u druhého hlavního hrdiny, Akivi. Bylo pěkné nahlédnout k oběma hlavním hrdinů, ale bohužel kapitoly nejsou náležitě popsány a tak se čtenář může často v ději ztrácet. A přesně tak jsem to bohužel měla já. Příběh mi chvílemi přišel až moc zmatený a nepřehledný, což zkazilo celkový dojem, který jsem na knihu měla. Ovšem líbil se mi styl, kterým dokázala autorka vše tak barvitě popsat. Bylo to, jak kdyby všechny chiméry ožily.

I když knížka nebyla taková, jak jsem očekávala, tak i přesto se mi líbila. Nejvíce jsem ocenila autorčin popis Prahy a to, že se zde děj odehrával. Samotná Praha v sobě ukrývá kouzlo a díky tomuto příběhu její kouzlo ještě vzrostlo na síle. Pokud tedy máte rádi Prahu a fantasy k tomu, je pro vás tato knížka nutností, kterou si za život musíte přečíst.

Četli jste tuto knížku nebo se na ni chystáte? A pokud jste ji četli, líbila se vám? Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

A teď už hodnocení!

    78%


Komentáře

  1. Výborná recenze :) Knížku jsem četla asi před dvěma roky a líbila se mi :) Měla bych se pustit i do dalšího dílu :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti líbila (jak kniha, tak i recenze) ;) Druhý díl na mě čeká na hromádce nepřečtených knih, takže se na něj už brzy chystám :) Také se měj krásně ;)

      Vymazat
  2. Četla jsem oba díly a moc se mi líbily. Hlavně ten první, kvůli Praze :-) Ale už se těším i na třetí, má snad u nás být letos.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se tahle knížka líbila také hlavně kvůli Praze, takže teď mám celkem strach, jak u mě obstojí druhý díl, když tam té Prahy nejspíš tolik nebude... Ano, také jsem četla, že má konečně vyjít třetí díl, tak už aby to bylo :)

      Vymazat
  3. Jeee tu maaam :) vyhrala jsem ji v soutezi i s podpisem autorky. A ani nnevim prooc jsem se do ni jeste nepustila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se do ní začteš, je povedená. Tak už neváhej a jdi do ní ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...