Hodně názorů, každý úplně jiný a jen jedna kniha...

Byla jsem tu

Autor: Gayle Forman

Originální název: I Was Here

Počet stran: 272

Vydavatelství: YOLI

Oficiální anotace: Cody a Meg spolu vyrůstaly téměř jako sestry. Byly nejlepší kamarádky, věděly o sobě všechno… nebo si to Cody alespoň myslela. Megan je totiž mrtvá. Spáchala sebevraždu.
Zdrcené Cody zůstane jen hluboký smutek a plno nezodpovězených otázek, protože nemá nejmenší ponětí, co se muselo dít, aby to Meg donutilo k tak tragickému, definitivnímu činu. A co víc – jak je možné, že ona sama neměla nejmenší tušení, co kamarádka prožívá? Pouští se tedy do složitého rozplétání motivů, které Meg k sebevraždě přiměly. Postupně vycházejí najevo nové skutečnosti, s nimi se však vynořují i další otázky. Kdyby Meg věděla, jak její sebevražda zasáhne rodinu, spáchala by ji? A může vůbec člověk v tak bolestném stavu, kdy mu možnost, že si vezme život, připadá jako jediné řešení, pochopit následky svého činu?


Co když jednoho dne ráno otevřete email, ve kterém vám vaše nejlepší kamarádka sděluje, že spáchala sebevraždu. Ze začátku tomu nejspíš nemůžete uvěřit. Může se vám to celé zdát, jako vtip, který na ni perfektně sedí. Ovšem když vám její smrt potvrdí police, váš svět se okamžitě změní.
Zrovna tato změna se teď odehrává v životě Cody. Její kamarádka Meg, která pro ni byla spíše sestrou, spáchala sebevraždu. Důvod, proč se však zabila, je pro Cody neznámí. Přeci by musela vědět, že je na tom tak zle. Proč jí Meg něco neřekla? Jenže poslední půl rok byl odlišný. Každá začala bydlet jinde. Po maturitě šla Meg dále studovat a Cody zůstala v rodném městečku. Už se tak často neviděly. Copak za její sebevraždu mohla Cody svou odtažitostí? Podaří se Cody někdy zjistit pravdu o Meg?

Knih, které popisují nějaké psychické trauma, smrt nebo sebevraždu, je v poslední době stále víc. Proto by se dalo říct, že tato kniha je pouze další příběh, který do této kategorie zapadá. Podobnost s jinými knihami tady určitě je. Čtenář v knize může vidět Dopisy na konec světa, všechny malé zázraky nebo třeba také Aljaška Young a Margo Roth Spiegelman z knih Johna Greena. Ovšem i přes tu podobnost, je kniha jiná a svým způsobem také jedinečná.

"Je to had.
Jestli se k němu chci dostat, musím být myš."
- Cody

Autorčin styl psaní dodal knize i tu správnou dávku napětí a tajemna. Dalo by se říct, že Byla jsem tu je chvílemi i takový detektivní příběh. To hlavní však je, že kniha od začátku až do konce pojednává o normálním životě dívky, které do života vstoupila smrt blízké osoby. Na první pohled se tedy může zdát, že jde o celkem depresivní dílo. Tak to ale není. Kniha je zkrátka o životě. O životě osmnáctileté dívky, která ztratila svou nejlepší kamarádku a musí se s její smrtí vypořádat sama za sebe. Pochopit to. Nezbláznit se...

Hlavní myšlenkou této knihy je otevřít oči. Začít vnímat své okolí, své blízké, vycítit jejich problémy a snažit se jim pomoct. Nedělat, že nevidíte, že to není vaše věc. Jde o to pochopit člověka, který má problém, snažit se s tím člověkem mluvit, a když nejde dělat nic jiného, tak se mu snažit sehnat odbornou pomoc. Kniha má zkrátka upozornit na psychické problémy lidí. Zároveň příběh, ale říká ještě jedno. Život pokračuje stále dál i po smrti někoho blízkého, proto je důležité na to nezapomenout a žít dál.

Příběh, do kterého autorka ukryla hloubku. Kniha je sice už od samého začátku smutná a lehce depresivní, ale i přes to dobře čtivá. Gayle Forman se povedlo napsat další strhující příběh, který má v základu smrt, ale i přitom pojednává i o jiných věcech, obyčejných věcech, ovšem i přes to důležitých. Celkovou hloubku a tajemno však nedodává knize pouze příběh, ale i obálka, díky které knížka zaujme hned na první pohled.

Co se týká mých pocitů na knihu, tak musím říct, že jsou určitě kladné, ale i tak smíšené. Stále nevím co si o knize myslet. I přes to, že se mi příběh líbil, tak tam byli části, o kterých musím říct, že nevím, jak přesně na mě působili. Byli to kladné a zároveň záporné a tím pádem nevysvětlitelné pocity. Moc mě zaujalo to částečné filozofování o smrti v některých úsecích, které knihu vynesli celkem výš i přesto, že je to pouhá YA literatura. Knihu tedy určitě řadím mezi ty lepší díla autorky, ovšem není to knížka pro každého. Už teď je na tuto knihu spoustu názorů, které jsou hodně odlišné. Mě se samotná kniha líbila a zaujala mě tak, že si ji ráda přečtu někdy pro ujasnění všech "nevím" ještě jednou.

A teď už hodnocení!

   88%

Komentáře

Oblíbené články...