Svůdná trilogie

Svůdné zlo, Svůdné nebezpečí, Svůdné zúčtování

Autor: Wendy Higgins

Žánr: Fantasy, YA

Vydavatelství: CooBoo

Rok vydání: 2013 - 2015



Knižní série, která v sobě ukrývá příběh padlích andělů a hlavně jejich dětí. Nefilyn, dítě anděla s člověkem. V tomto případě však padlého anděla, nebo-li démona, který posedne lidské tělo a roznáší po zemi hřích. Kvůli roznášení hříchu si pořizují děti, kteří jsou pro ně spíše otroky. Každý nef musí od svých třinácti let pro otce "pracovat", jinak je dost možné, že je brzy zabijí. Ovšem Anna, hlavní hrdinka série, o sobě nic netuší, až do doby, kdy jednoho nefa potká osobně. Však ani zjištění, že je Anna nef, není to hlavní, co se o sobě dozví...

Šestnáctiletá Anna se na první pohled zdá, jako úplně normální středoškolačka. Opak je však pravdou. Ona sama moc dobře ví, že je na ní něco divného. Vidí totiž kolem hlav lidí aury a dokáže, tak zjistit všechny jejich pocity. To ovšem není to jediné, co Anna dokáže. Má daleko více vyvinuté smysli. Dokáže tedy lépe vidět, slyší mnohem dál, než normální člověk a také například dokáže vycítit požár, který přes dva kilometry daleko. Je toho všeho na Annu příliš... Když jí však jednoho dne vytáhne její nejlepší kamarád Jay na koncert potká někoho, kdo se vymyká všem lidem, které zatím v životě viděla. Nevidí totiž kolem něj žádnou barvu aury. Jen rudě tepající symbol na jeho hrudi.

Wendy Higgins se celého tématu zhostila naprosto perfektně. Příběhu se nedá nic vytknout. Je psán v klasické ich-formě, která se čte krásně přirozeně. Každá kniha ze série je záživná a má v sobě přesně tolik napínavých částí, aby to nebylo nudné nebo naopak moc přeplácané. I přes to, že je to YA fantasy není příběh tolik zaplněný romantickými scénami, což beru také, jako velké plus příběhu. Jediná vada na kráse, ale opravdu malá, byla ve druhém díle, který jel pomalu pořád ve stejné linii a nebylo tam zas tolik dobrých scén, jako ve zbylých dvou knihách. O to lepší však byla poslední knížka.

Kdybych měla ohodnotit knižní obálky, tak tady nastává menší problém. Asi nejvíce se mi na nich líbí pozadí a logo vydavatelství Cooboo. Místo toho páru bych si ale spíše představila třeba nějaký barevný symbol na hrudi. Určitě bych nevolila někoho, kdo se naprosto nepodobá autorčinu popisu. Takhle ta nevinná Anna určitě podle autorky nevypadá. Kde má například tu pihu nad rtem? Naštěstí kniha je hlavně o tom příběhu, který se skrývá vevnitř. Nesuď přeci knihu podle obalu!...

Autorka měla opravdu skvělý nápad a napsala krásnou fantasy trilogii na toto téma. Konečně žádní upíři a vlkodlaci, ale něco v podstatě nového a i záživnějšího. Nečekala jsem toho od série moc, ale už jen to, co přinesla první knížka, bylo naprosto nad moje očekávání. Jsem fantasy člověk a díky videům Marilee, jsem se k těmto knížkám naštěstí vrátila a určitě v nich budu i pokračovat.

Všechny knížky ze série mě překvapili tím, že byly nepředvídatelné. Netvrdím, že se nedalo nic určit předem, ale takové ty zásadnější věci, dokázala autorka s naprostým přehledem uchránit, až do chvíle, kdy bylo správné je vypustit na povrch.

Já jsem tedy ze série naprosto nadšená a plná pocitů, že se ke knížkám nedokážu více vyjádřit. Žádnou sérii, která by měla tolik stran, jsem ještě nepřečetla za pět dnů, což jen dokazuje to, proč jsem tolik nadšená. Zkrátka jsem se od Anny a jejího příběhu nedokázala odtrhnout.

A teď už hodnocení!

   89%


Komentáře

Oblíbené články...