Láska ve válečné Itálii...

Kabinet milostných dopisů

Autor: Alyson Richman

Originální název: The Garden of Letters

Počet stran: 344

Vydavatelství: Knižní klub

Oficiální anotace: Píše se rok 1943 a v Itálii jsou u moci fašisté. Elodie, která se dosud věnovala pouze milované hudbě a své mimořádné nadání uplatnila jako nadějná violoncellistka, se po otcově smrti zapojí do italského hnutí odporu. Poznává zde svou první velkou lásku, ale když Němci obsadí severní Itálii, musí z rodné Verony uprchnout. Vydává se na pouť, která jí pomůže nalézt nejen bezpečí, ale i nový smysl života...


Rok 1943 a Němci se nezadržitelně blíží k Veroně. Italskému městu, které vnuklo inspiraci nejednomu umělci. Vlastně i jedné začínající umělkyni Elodie. Verona je její rodné město a stále v ní žije se svými rodiči, se kterými sdílí svou vášeň pro hudbu. Hraje mistrně na violoncello díky svému otci Pietrovi, který ji ke hře přivedl. Když se jednoho dne Pietro nevrátí domů z práce ve svůj obvyklí čas, začne o něj mít Elodie s matkou strach. Minulý večer se totiž konalo na náměstí před jejich domem shromáždění fašistické mládežnické organizace a dělali před jejich domem velký hluk. Pietro to však nedokázal dále poslouchat, proto pustil na gramofonu Verdiho operu Nabucco. Ovšem až příliš hlasitě. Když se vrátil až po dvou dlouhých dnech, musel ho domů přinést jejich soused, který našel Pietra ležet před dveřmi. Byl velmi surově zmlácen a bylo hned na první pohled jasné, že jeho milovaný nástroj, housle, jen tak zpátky do rukou nevezme.

Už i hudba měla svého nepřítele. Něco tak čistého se náhle stalo důvodem, aby byl Pietro zmlácen. Toto zjištění uvrhne Elodie tvrdě do reality. Náhle už nemůže jen čekat co se stane. Musí bojovat pro svou zem a prokázat jí svou službu. K tomu jí však může nejlépe pomoct jen hnutí odporu. A hudba...

"Leť, myšlenko na zlatých křídlech, usaď se na svazích a pahorcích."

Román popisující válku, tedy přesně rok 1943 a hnutí odporu. To není zrovna kniha, kterou bych si přečetla, ale po náhodném výběru v knihovně, jsem si jí půjčila. Možná to bylo kvůli té krásné obálce. Po nejistém rozhodování doma, jsem se nakonec do knihy pustila, a když pominu povinnou četbu ve škole, tak musím přiznat, že jsem doteď nečetla knihu, která by byla lépe napsaná. Prolínání časových úseků, které popisují vzpomínky na na minulost a to co se odehrává v přítomnosti, nedávají možnost se ztratit. Každá kapitola má na svém začátku napsáno místo, rok a měsíc, ve kterém se kapitola odehrává, což pomáhá se v knize skvěle orientovat.

I přes to, že je kniha psaná v er-formě, je velmi čtivá. Celková propracovanost příběhu umožňuje čtenáři nahlédnou nejen do života hlavní hrdinky Elodie, ale také je zde pár kapitol, které popisují příběh muže, který Elodie zachrání při výstupu z lodi. Na knize je vidět vášeň, jakou autorka do napsání této knihy vložila. Samotnou inspiraci, pro napsání této knihy našla v příběhu o jednom mladém majiteli knihkupectví, který byl členem hnutí odporu. Díky tomuto příběhu vše začalo. Ovšem to není jediný člověk, ve kterém se nechala inspirovat. Pomalu každá osoba v knize, má totiž v sobě ukrytou duši člověka z druhé světové války. Takhle informace ve mně vyvolává ještě daleko větší pocity, a proto si kniha, ale také i autorka, zaslouží ještě větší pozornost.

Kniha se mi opravdu líbila a i přes to, že jsem válečné romány dosud nevyhledávala, díky této knize začnu. Alyson Richman dokonce vydala i knihu Ztracená manželka, která popisuje život pražské malířky, která přežila holocaust. Už jen to, že je hlavní hrdinka z Prahy, mě hodně hodně láká, takže si chci knihu v budoucnu určitě přečíst. Už jste některou knihu od této autorky četli? Jak se vám líbila?

A teď už hodnocení!

    87%

Komentáře

Oblíbené články...