Válka mezi nebem a peklem v Providence

Prozřetelnost

Autor: Jamie McGuire

Série: Prozřetelnost 1.
Originální název: Providence
Počet stan: 424
Vydavatelství: YOLI
Anotace: V městečku Providence se studentka Nina Greyová dostane do ohniska války mezi nebem a peklem.
Dívka, otřesená náhlou smrtí svého milovaného otce, se s Jaredem Ryelem seznámí úplnou náhodou... nebo si to aspoň myslí. Přestože ji ten pohledný a trochu tajuplný mladík přitahuje, Nina je vůči němu podezřívavá. A když se začnou rojit otázky bez odpovědí, Jared riskuje všechno, aby si udržel ženu, nad kterou má bdít - a prozradí jí tajemství, o němž přísahal, že je bude chránit.
Jenže láska mezi potomkem padlého anděla a lidskou dívkou se nezamlouvá skoro nikomu: ani Ninině matce, která se bojí, že Jared vtáhne její dceru do věčného boje, ani odmrštěnému nápadníkovi Ryanovi, ani Jaredově mladší sestře Claire a nakonec ani pekelným démonům, kteří mají vlastní plány a cíle...

"Ve stínech městečka Providence na Rhode Islandu se Nina ocitá uprostřed války mezi nebem a peklem. A nachází přitom lásku, která ji není souzena...
Nebo snad ano?"
Nina sedí na lavičce v autobusové zastávce, zhroucená po pohřbu svého milovaného otce. Při přemýšlení nad jejím zármutkem si však autobus nechá ujet. Chvíli poté si k ní na lavičku přisedne záhadný kluk, jménem Jared, který jí nakonec nabídne, aby si spolu objednají taxi a jeli spolu. Po tomto večeru to však nekončí. Kamkoli Nina jde potká Jareda, který jí je po každém novém střetnutí víc a víc sympatický...
Jak začít s hodnocením? Do této knihy jsem šla s velkým očekáváním. Čekala jsem nějaký pěkný fantasy příběh, plný romantiky, neočekávaných zvratů a napětí. A místo toho? Knížku jsem měla chuť zavřít hned po přečtení první kapitoly. Četlo se to pěkně a rychle, jenže jsem se nějak nemohla pořádně začíst a pořád jsem to v hlavě porovnávala s něčím jiným. Na začátku jsem se dost ztrácela a hlavně mi začátek knížky přišel moc chaotický a jakoby v něm něco chybělo.
A jak už jsem se zmínila, nemohla jsem si pomoct a dost jsem to porovnávala. Pomalu od začátku mi tato kniha připomínala Twilight ságu a pak ještě Upíří deníky, což celkově zhoršilo můj pohled na tuto knihu. Možná kdybych nečetla Twilight a nesledovala chvíli Upíří deníky, tak by se mi tahle knížka líbila, ale... Jared mi chvílemi přišel úplně stejný jako Edward, až na to, že tady nebyl Jared tak slizký jako Edward. Omlouvám se milovníkům Edwarda, ale mě prostě moc sympatický prostě není. A co se týká Niny, tak to je taková skloubenina Belly a Eleny, jenže tyhle dvě mi byli sympatičtější daleko víc než Nina. Nina pro mě byla snad nejhorší hlavní hrdinka, která kdy vyprávěla příběh. Chvílemi jsem měla chuť vlézt do knížky a Ninu profackovat, aby se vzpamatovala, ale to bohužel nešlo. A takhle by se dalo porovnávat i dál, dokonce i Jacob ze Stmívání se tam objevil. Celkově mi ten příběh připadal jak kdyby se spojilo Twilight a Upíří deníky a vzniklo z toho tohle, jen se vyměnili upíři a vlkodlaci za anděly a démony.
Na tuhle knížku jsem se tedy těšila, ale bohužel mě zklamala. Možná pro někoho kdo nečetl Stmívání, nesledoval Upíří deníky a hlavně není proti těmto dvěma ságám tak zaujatý jako já, se bude Prozřetelnost líbit, ale pro mě to moc není. Poslední kapitola v knížce mě sice příjemně překvapila, jenže epilog to zase vrátil tam kde to bylo. Přijde mi to dost jako klišé a konec, ale i průběh knihy, až na tu poslední kapitolu, je až moc dobře předvídatelný. V budoucnu si přečtu i další díly a doufám že aspoň konec bude jiný a originální.
Jamie McGuire mám jako autorku dost ráda, ale pouze co se týká psaní románů. Romány Krásná katastrofa, Učiněná katastrofa a Nádherná svatba, tedy celá série Beautiful, se jí podle mého názoru dost povedla a za mě můžu tyto knížky doporučit, jako krásnou sladkou oddechovku. Fantasy romány mě od ní zatím moc nebaví, ale třeba při dalším dílu se to zlepší.
A teď už hodnocení!

A co na tuhle knížku říkáte vy?

Komentáře

Oblíbené články...